Roditeljstvo

upoznaj bolje sebe. tko si i kako si ključ je kvalitetnih odnosa s djecom.

Pristup roditeljstvu iz unutarnjeg svijeta

Biti roditelj je najsloženija i najintenzivnija naša uloga, ali i izvor najvećeg životnog učenja i radosti. 
 
U potrazi za vlastitim načinom kakav želimo biti roditelj, lako je spotaknuti se o mnoge prepreke. Jedna od njih je vlastito odrastanje, koje nosimo u sebi i koje izvire na površinu kada sami postanemo roditelj. Druga su preporuke drugih, bilo iz okoline ili stručnih izvora, što lako stvara pritisak. Treća je neznanje što trebamo očekivati od vlastite djece, zbog čega često plešemo između popuštanja i optuživanja. 
 
Upoznajte bolje sebe i vlastito dijete. Vi i vaš odnos ste ključ.

Niste sami i ne morate sami

“Kada postanemo roditelji, dobivamo nevjerojatnu priliku da rastemo kao pojedinci jer se i sami vraćamo u intimni odnos između roditelja i djeteta, no ovog puta u drugoj ulozi. Toliko su puta su roditelji rekli – Nikad nisam mislio da ću svojoj djeci učiniti ili reći isto što je i mene povrijedilo dok sam bio dijete. Pa ipak, upravo to i radim.

Roditelji se mogu osjećati zarobljenima u ponavljajućim, neproduktivnim obrascima koji ne podupiru nježne, ljubavlju ispunjene odnose koje su zamislili kad su preuzeli svoju ulogu roditelja. No, način kako ćemo pronaći smisao u vlastitom iskustvu djetinjstva, može nas osloboditi obrazaca prošlosti koji su nas zatočili u sadrašnjosti.”

Daniel J. Siegel

Česta pitanja

  • Ako osjećate da se stalno vrtite u krugu negativnih misli i osjećaja vezano uz roditeljstvo 
  • Ako imate osjećaj da gubite kontrolu nad svojom komunikacijom s djetetom
  • Ako želite bolje razumjeti vlastite obrasce i donositi kvalitetnije izbore u roditeljstvu
  • Ako niste zadovoljni odnosima koje ostvarujete sa svojim djetetom
  • Ako imate osjećaj da ste stalno spotičete na iste prepreke 
  • Ako kroz ponašanje djeteta vidite da “nije dobro” 

Prvi susret posvećen je upoznavanju. Proći ćemo kroz vašu priču, što se događa, kako to utječe na vas i vaš obiteljski život, s čime je sve povezano. Možda ćemo, ako se budete osjećali spremnima za to, istražiti koliko aktualni problemi vuku korijen iz vaše prošlosti, načina kako ste vi odrastali. Pokušat ćemo i zajedno definirati što su glavne teme i ciljevi na kojima želite raditi. 

Susret traje 60 ili 90 minuta, ovisno o našem dogovoru. 

Susreti u trajanju od 60 minuta su češći onda kada se redovito viđamo.

Da, moguć je rad i preko online platformi te se kroz iskustvo pokazao vrlo učinkovitim. No, ukoliko ste u mogućnosti, uvijek je poželjno da se vidimo i uživo, jer takav kontakt ima posebnu vrijednost i daje dodatan osjećaj sigurnosti i povjerenja.   

Cijena susreta u trajanju od 60 minuta je 40 eura, a 90 minuta 55 eura.

Apsolutno da! Na vama je odluka želite li se ovoj temi posvetiti samostalno ili zajednički s partnerom/icom. Oba pristupa imaju svoje prednosti .

Kroz individualni rad možemo dublje ući u vašu osobnu priču te kako ona utječe na vas i vaš odnos s djetetom.

Kroz rad s oba roditelja, zajednički istražujemo i osvješćujemo vašu obiteljsku dinamiku – kako ona utječe na svakog pojedinačno, na vas kao partnere, i na dijete. Takav rad vam pomaže da kao roditelji zajednički, u suradnji, potaknete željene promjene. 

"Istraživanja u području dječjeg razvoja pokazala su da je djetetova sigurna privrženost roditeljima vrlo snažno povezana s roditeljskim razumijevanjem vlastitih životnih iskustava. No, suprotno onome što mnogi vjeruju, vaša rana iskustva ne određuju vašu sudbinu. Ako ste imali teško djetinjstvo, ali ste pronašli smisao u tim iskustvima, nećete nužno ponovno stvoriti iste negativne interakcije s vlastitom djecom. Međutim, bez takvog samorazumijevanja, znanstveno je dokazano da će se povijest vjerojatno ponoviti, jer se negativni obrasci obiteljskih interakcija prenose generacijama."
daniel J. siegel

Radno vrijeme

  • Pon – Pet: 8:00  – 20:00 

Upoznajte me

Saznajte više o meni, mom radu i profesionalnom iskustvu. 

Privatna psihološka praksa Corium

Martina Trboglav Podvorac – psiholog, terapeut i coach

Kontakt

martina.trboglav.podvorac@gmail.com
091 509 24 39
Maksimirska cesta 54
Zagreb

Copyright © 2022 Martina Trboglav Podvorac. Sva prava pridržana.